Ce este analiza minerală tisulară?

AMT folosește tehnici speciale pentru a examina firul de păr. Rezultatele pot arăta detalii mult mai corecte despre sănătatea și obiceiurile tale.

Un singur fir de păr poate oferi multe informații despre dvs. Firul de păr poate supraviețui chiar și 6 ani înainte de a cădea. Există multe vase de sânge care hrănesc baza fiecărui fir. În acest timp, axul firului absoarbe substanțele chimice din orice medicament sau substanță pe care o consumați. De asemenea, conține transpirație, uleiuri naturale, dar și toxine.

Analiza minerală tisulară (analiza minerală a firului de păr) reprezintă un test de laborator neinvaziv care determină nivelul celor mai importante 37 de minerale din organism: 

 • 30 de minerale esențiale pentru sănătate
 • 7 minerale toxice

Acest test determină cantitativ mineralele la nivel intracelular (țesuturi), față de analizele similare efectuate din serul sangvin sau urină, care determină mineralele la nivel extracelular.

Mineralele sunt implicate în toate procesele metabolice ale organismului. Hormonii, enzimele, neurotransmiţătorii şi alți mesageri chimici, pompele celulare, unele vitamine, sunt guvernaţi de acţiunea catalizatoare indispensabilă a mineralelor. 

De aceea, orice dezechilibru mineral poate conduce la apariţia deficitelor de funcţionare ale aparatelor şi sistemelor organismului, deficite care pot evolua către patologii organice dacă nu sunt remediate. 

Prezenţa metalelor grele este de două ori nocivă: 

 1. prin toxicitatea propriu-zisă
 2. prin competiţia şi înlăturarea mineralelor fiziologice.

Carenţa acestor minerale necesare, pe de altă parte, permite celor toxice să se acumuleze mai uşor. O metodă bună de protecţie împotriva acumulării mineralelor toxice este reprezentată de menţinerea unei cantităţi adecvate de minerale utile.

Analiza AMT este utilă în medicina preventivă deoarece oferă o imagine clară despre concentrația de minerale pe o perioadă mai lungă, aproximativ 3 luni, față de analiza efectuată din serul sangvin care este relevantă pentru ziua și ora recoltării.

Vino la clinică

Ce poate verifica analiza minerală tisulară?

Consumul de droguri: Pe măsură ce părul crește, unele substanțe (pe care nu le poți spăla) se vor „atașa” de fire. În timp ce un test de urină poate dezvălui consumul de droguri în ultimele zile, testarea părului poate arăta istoricul din ultimele 3 luni.

Metale grele: Dacă părul conține toxine precum mercur si arsenic, este mai probabil să suferiți anumite probleme de sănătate.

Anumite tulburări genetice: De exemplu, o probă de păr poate ajuta la diagnosticarea sindromului X fragil. Aceasta este o tulburare frecventă transmisă în familii.

Legături familiale: Analiza foliculilor de păr poate arăta uneori dacă oamenii sunt rude de sânge.

Alopecie: dacă părul începe să cadă sau nu crește în anumite zone restrânse, această analiză poate ajuta medicul să descopere cel mai bun tratament.

Principalele diferențe față de analizele de sânge

Află câteva dintre motivele pentru care rezultatele și procedura AMT sunt diferite de analizele standard de sânge.

Sângele are rolul esențial de a transporta diverse substanțe de la un țesut la altul din organism, astfel, o analiză sanguină nu va arăta decât în mod indirect (prin deducție) ce se întâmplă în țesuturi, iar interpretarea acestor deducții poate fi uneori eronată.

Analiza sanguină arată ce se întâmplă în momentul respectiv (orice exces alimentar, de exemplu, poate modifica valorile)

AMT depistează dezechilibrele înainte ca boala să se manifeste clinic sau paraclinic (de exemplu, analize de sânge modificate)

AMT indică tendința către dezvoltarea modificărilor:

 • Metabolismului glucidic
 • Infecțiilor
 • Osteoporozei
 • Litiazei
 • Anemiei
 • Disfuncțiilor tiroidiene și suprarenaliene
 • Patologiilor aparatului digestiv

AMT evaluează nivelul mineralelor esențiale pentru sănătate (carențe și excese), dar și raporturile dintre acestea, de multe ori mai importante decât valorile lor absolute.

AMT determină prezenţa în organism a metalelor toxice provenite din mediu (alimente, aer, apă, expuneri profesionale). Firul de păr constituie ţesutul de selecţie pentru depozitarea acestor substanţe, reprezentând un material optim de analiză.

Rezultate și aplicații ale AMT

Interpretarea rezultatelor AMT se face pe baza analizării valorilor fiecărui mineral (element), a prezenței metalelor grele și valoarea raportului dintre minerale.

Pentru acest tip de serviciu medical, este necesar să faceți o programare în cadrul clinicii noastre.

Programare

Ce indică analiza minerală tisulară comparativ cu alte analize:

 • Profilul metabolic (hiper sau hipo oxidant)
 • Apartenenţa la parasimpaticotonie sau simpaticotonie
 • Activiatea glandei tiroide, paratiroide, suprarenale
 • Metabolismul calciului, sodiului, potasiului, fosforului şi al altor minerale la nivel tisular
 • Metabolismul glucidic
 • Funcţia sistemului imunitar
 • Carenţele mineralelor
 • Intoxicaţii cronice cu metale grele (aluminiu, mercur, plumb, cadmiu, arsenic, beriliu)

Rezultatul AMT vine şi cu soluții individuale de echilibrare a sistemului neuro-imuno-endocrin cu ajutorul unor suplimente alimentare, în cazul unor intoxicaţii cu metale grele – terapie de detoxifiere (terapie chelatoare) a organismului, recomandări dietetico-nutiritionale individualizate corelate cu apartenența la grupa sanguină „ABO”.

Rezultatul și examenul clinic permit:

 • Elaborarea unei strategii nutriționale strict individualizate
 • Recomandarea unei scheme cu integratori (combinație sinergică de vitamine + minerale + extracte din plante), conform necesităților particulare ale pacientului

Printre cele mai importante aplicaţii ale AMT se numără şi determinarea fazei de răspuns la stres. Conform studiilor, în faţa unei agresiuni, organismul răspunde conform unei scheme, întotdeauna aceeaşi, bazată pe succesiunea a trei faze:

 1. Faza de alarmă. Organismul declanșează o serie imediată de reacții pentru a neutraliza agentul stresor fizic sau psihic. Deoarece inițial sistemul imun este deprimat, nivelul normal de rezistență la stres este diminuat și deci organismul este mai susceptibil la infecții și boală.
 2. Faza de rezistență. Dacă faza de alarmă nu reușește să neutralizeze agentul stresor, organismul își schimbă atitudinea și încearcă să se adapteze. În această fază sunt potențate mecanismele de rezistență la boală, cu creșterea activității sistemului imunitar.
 3. Faza de epuizare. Organismul este incapabil să lupte împotriva stresului la infinit și datorită acestui fapt are loc, la un moment dat, o prăbușire a sistemului de rezistență imună. Mecanismele de apărare sunt depășite și se instaurează ceea ce e definit drept “boala de adaptare” (ulcer, astm, colita etc).

Munca și analiza minerală tisulară

Munca în condiții de stres are repercusiuni asupra organismului în sensul apariției unor dereglări metabolice: 

 • Oboseală
 • Pierderea capacității de concentrare și de rezolvare a problemelor profesionale
 • Afecțiuni neuropsihice 
 • Apariția unor boli cronice

Analiza minerală tisulară este utilă pentru obținerea unor performanțe profesionale optime prin:

 • Determinarea fazei de stres și tratament corespunzător acest tratament diminuează numărul de zile de concediu medical acordate pentru sindromul oboselii cronice și stres și previne patologiile viitoare)
 • Creșterea randamentului profesional printr-o corectă remineralizare a organismului – prin scheme individualizate
 • Depistarea acumulărilor de minerale toxice – permite atât eliminarea sursei de contaminare, cât și un tratament adecvat.
 • Determinarea tendinței la maladii grave și prevenirea acestora – prin tratamentul cu integratori și prin dieta adecvată care se recomandă consecutiv analizei.

Recomandarea noastră

Ideal, analiza minerală tisulară trebuie efectuată la 6 luni, urmând tratamentul prescris.

În mod separat, trebuie menționat rolul AMT în vederea prevenirii apariției unor boli. AMT este utilă atât celor bolnavi căt și celor sănătoși, vârstnicilor și copiilor în creștere, viitoarelor mămici, celor care sunt expuși unor suprasolicitări psiho-emoționale și fizice prelungite sau celor care lucrează în mediu toxic.