Ce înseamnă postură și ce reprezintă analiza posturală globală?

Postura este comportamentul spaţial pe care corpul umal şi-l asumă în relaţia cu mediul înconjurător şi cu legile care guvernează acest ambient, cea mai importantă fiind forţa gravitaţională.

Pentru aceasta, omul a dezvoltat o structură specializată care să învingă forţa gravitaţională, denumită sistem tonic postural de stabilitate verticală.

Este un sistem care funcţionează în mod automat şi involuntar, nu se modifică cu exerciţiul fizic şi gimnastica și depinde, în mod esenţial, de informaţiile senzitive, adică tactile, dureroase, de presiune, etc. care provin de la talpa piciorului.

Dacă sistemul de stabilitate verticală anti-gravitaţională funcţionează normal, nu există asimetrii corporale, nu sunt manifestate dureri și nu există motiv ca anumiţi muşchi superficiali dinamici să fie în contracţie cronică.

Dacă, în schimb, sistemul de stabilitate verticală anti-gravitaţională nu funcţionează normal, va exista o dezordine în distribuţia tonusului şi a tensiunilor musculare în tot corpul. Aşa apar asimetriile corporale!

Analiza posturală globală constă în determinarea şi analizarea celor mai mici devieri de la o postură normală, adică a dispoziţiei spaţiale a corpului şi a fiecărei articulaţii în parte, găsind chiar şi soluţii terapeutice inovative, care funcţionează nu numai asupra simptomelor, cum ar fi dureri de spate, genunchi, picioare sau cefalee.

Programează-te la consultație
Analiza posturala

Ce se urmărește în cadrul analizei posturale?

 • Poziția capului, omoplaților, bazinului și a piciorului
 • Aliniamentul umerilor
 • Malformații ale sternului
 • Linia taliei
 • Anatomia genunchilor
 • Coloana în plan sagital

Deviaţii ale posturii

În acest caz, simptome precum dureri lombare, cervicale sau ale genunchilor și picioarelor pot fi încadrate într-un mod absolut nou, propunând o terapie inovativă şi eficace.

Modul în care călcăm poate influenţa pozitiv sau negativ întreaga structură a corpului (glezne, genunchi, şolduri, coloană), afectând deci postura.

Scopul analizei posturale

O postură corectă este produsul final al unei combinații complexe de factori mecanici, neurologici și psihologici care funcționează corespunzător.

Printre factorii care influențează postura se numără:

 • Forța
 • Flexibilitatea musculară
 • Vederea
 • Atingerea
 • Echilibrul
 • Stima de sine
 • Kinestezicul (localizarea și mișcarea mușchilor și articulațiilor)

Datorită numărului de componente, dar și de funcții, o evaluare posturală poate îndeplini diverse scopuri:

 • Ca parte a evaluării musculo-scheletice a echilibrului. Anomaliile posturale afectează frecvent echilibrului și capacitatea unei persoane de a reacționa rapid la pierderea echilibrului.
 • Ca parte a diagnosticării diferențiale al sindromului de durere cronică. Durerea cronică a gâtului și a spatelui rezultă, adesea, din cauza unei posturi slabe, care determină contractarea mușchilor, modificarea cantității de flux sanguin către coloana vertebrală. Astfel, această durere conduce la deformarea țesuturilor conjunctive din coloana vertebrală și zona gâtului.
 • Ca parte a examinării fizice în medicina sportivă. Abaterile de la postura normală cresc riscul anumitor tipuri de leziuni și pot interfera cu performanța atletică.
 • În evaluarea problemelor posturale legate de muncă și a leziunilor provocate de stres repetitiv (RSI).

Afecțiuni și patologii tratate de analiza posturală

Recomandăm să faceți o programare pentru o analiză posturală cu scopul de a stabili corect planul de corecție a posturii.

Programare

Analiza posturală globală ajută la rezolvarea următoarelor patologii:

 • Picior plat sau cav
 • Spină calcaneană
 • Picior valg sau var
 • Genunchi valg sau var
 • Genunchi flessum sau recurvatum
 • “Strabism” convergent și divergent al rotulei
 • Asimetria centurilor scapulare și/sau pelvice
 • Hiperlordoza și/sau hipercifoza a coloanei
 • Scolioza “ascendentă” a oricărui segment al coloanei
 • Ocluziei dentare “ascendente”
 • Dispoziția asimetrică a țesuturilor adipoase și a țesuturilor moi, circulație venoasă și limfatică defectuoasă.

Dacă vă întrebaţi ce legătură poate avea platfusul cu durerea lombară, vă oferim un exemplu relevant: piciorul plat-valg este un factor cauzal pentru o seamă de tulburări “ascendente”.

Astfel, valgizarea piciorului şi a gleznei determină o rotaţie internă a gambelor cu o valgizare a genunchilor (însoţită şi de “strabism” convergent rotulian).

Rotaţia internă ajunsă la nivelul capului femural duce la plasarea mai profundă a acestuia în cotil cu o basculare anterioară a bazinului.

Susținătorii plantari “PosturoTest”

sau cum remediem deviațiile de postură

Utilizarea susținătorilor plantari reprezintă una dintre cele mai răspândite și de succes modalități prin care putem trata diferite afecțiuni ortopedice și deviații de postură.

Ce reprezintă susținătorii plantari?

Sunt suporți special creați pentru fiecare pacient, care, odată introduși in interiorul încălțărilor, ajută la corectarea posturii defectuase. Principalele lor caracteristici sunt:

 • flexibilitatea
 • au dimensiuni reduse și pot fi introduși în orice tip de încălțăminte, chiar și cu toc înalt.
 • se realizează cu materiale exclusive, de înaltă calitate
 • se constituie dintr-o bază antișoc pe care se poziționează elemente de diferite dimensiuni și înălțimi (1-3 mm) și densitate, acoperite cu material “Alcantara”, lavabil, antiperspirant, inodor și antialergic.

Intervenția terapeutică constă în folosirea unei “protecții” (susținătorii plantari) care:

 • să fie acceptată de organism
 • să readucă la normalitate informațiile nervoase senzitive provenite din anumite puncte
 • ajută la găsirea unui bun echilibru postural,
 • asigură protecția potrivită a tălpii piciorului permite prevenirea traumelor și a defectelor posturale încă din perioada copilăriei
 • garantează sprijinirea corectă și echilibru în activitatea motorie a copiilor și a adolescenților, continuând pe durata dezvoltării, în toate activitățile cotidiene.

Este important de știut că acești susținători plantari pot fi achiziționați de la clinica noastră, însă acești trebuie personalizați în urma unor teste de postură.

Încălţămintea ortopedică de la Verte Clinique

pentru sănătatea picioarelor copilului Dvs.

Factorul cel mai important în prevenirea piciorului plat (a platfusului) este încălţămintea concepută şi fabricată corect, din punct de vedere al sănătăţii picioarelor.

Astfel, am creat încălţămintea ortopedică de la Verte Clinique. În procesul de fabricaţie, am ţinut cont de toate cele 6 aspecte esenţiale care contribuie la crearea unor încălţăminte perfecte pentru copii.

 1. Statică perfectă – calapodul creat de specialiştii noştri a fost conceput în aşa fel încât să urmeze structura anatomică normală a piciorului unui copil – acesta fiind baza unei încălţăminte sănătoase. Staiful (carâmbul) înalt şi masiv a fost creat în aşa fel încât punctul cel mai înalt să ajungă la nivelul la care tendonul lui Achile se fixează de os, asigurând astfel o susţinere stabilă şi puternică
 2. Crearea bombeului (botul pantofului) – Botul este întărit şi mai pronunţat faţă de o încălţăminte normală, provocând o uşoară rotaţie, astfel muşchiul arcului plantar longitudinal este forţat să se contracteze
 3. Partea anterioară largă – permite mişcarea liberă a labei piciorului şi a degetelor
 4. Călcâi supinat (călcâi înclinat spre exterior) – susţinător de călcâi încorporat de 5 sau 7mm şi de tipul Thomas, un dispozitiv rigid de corectare care susţine stabil călcâiul, împiedicând răsucirea şi flectarea dorsală a calcaneului în raport cu talusul, adică prăbuşirea arcului longitudinal medial al piciorului. Interiorul încălţămintei din spumă de memorie asigură un confort sporit
 5. Materia primă folosită pentru talpa exterioară – fabricată dintr-un material antiderapant felxibil pentru mişcarea liberă a labei piciorului şi asigurarea unui mers stabil
 6. Folosirea de materii prime naturale – piele naturală box, de calitate superioară, folosită pentru confecţioanarea părţii exterioare, piele sau blană naturală, pentru partea interioară, talpa interioară din piele care permite aerisirea piciorului. Toate acestea contribuie la crearea unui microclimat sănătos pentru picioare, alături de o senzaţie de confort sporit.

Analiza computerizată posturală pentru copii

În copilărie, coloana vertebrală este destul de fragilă, iar postura greşită a corpului poate accentua deformările acesteia, care, odată instalate, sunt greu de corectat mai târziu.

De exemplu:

 • purtatul greutăţilor în spate (de ex. ghiozdanul plin de manuale şi caiete) sau pe un singur umăr
 • lipsa de exerciţii adecvate sau a unui sport (gimnastică sau înot).

Orice abatere de la o postură corectă duce la declinul dezvoltării armonioase a corpului şi a funcţiilor organismului cu repercursiuni în viaţa de adult. Postura incorectă a corpului declanşează alterarea activităţii aparatului locomotor, reducerea aportului de oxigen şi încetinirea digestiei, toate acestea determinând modificări metabolice.

Scheletul axial al trunchiului este coloana vertebrală: o structură rezistentă, elastică şi flexibilă care susţine capul, corpul și menţine trunchiul în poziţie dreaptă şi permite poziţia verticală a corpului.

Coloana vertebrală prezintă curburi normale, fiziologice care îi dau o mare elasticitate şi au rol în mărirea rezistenţei acesteia. Aceste curburi pot fi exagerate sau reduse şi în timp capătă o semnificaţie patologică (scolioză, cifoză şi lordoză etc.).

Nediagnosticate şi netratate la timp, pot genera complicaţii grave mai târziu, care, de multe ori, pot fi soluţionate doar prin intervenţie chirurgicală.

Ţinuta corectă (postura) depinde de buna dezvoltare a muşchilor corpului, în special a muşchilor spatelui, ca şi de obişnuinţa de a sta şi a merge drept.

Ori de câte ori se observă modificări ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi în “X” sau în paranteze, picior plat valg), când un umăr, un omoplat, coastele dintr-o parte sau un şold par mai înalte decât celelalte, iar capul nu are o poziţie centrală, se impune un consult de specialitate.

Problemele copiilor legate de ţinuta corpului pot fi observate şi de către profesorul de sport, de învăţătoare sau chiar de către părinţi. Copiii care prezintă următoarele simptome trebuie să fie consultați de un medic specialist care le poate controla postura corpului:

 • cad destul de des
 • acuză frecvente entorse de gleznă
 • au dificultăți în a-și ține echilibrul
 • se plâng de dureri repetate de spate sau de cap, de călcâie

Ştiinţa care studiază postura corectă şi disfuncţiile apărute în urma tulburărilor de poziţie a coloanei se numeşte posturologie. Medicii Verte Clinique Ozon încurajează părinții să monitorizeze cu atenție poziția corectă a corpului copiilor, adolescenților și chiar a lor.