Ce sunt infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic?

Tehnica presupune injectarea direct în articulaţia genunchiului a unor preparate sintetice de acid hialuronic care tind să substituie lichidul articular.

Efectul este pe termen lung, ducând la remedierea durerilor şi a edemului, dar şi la refacerea lichidului sinovial, stimulând producţia proprie de acid hialuronic.

Informați-vă corect înainte de a decide asupra unui tratament

Acidul hialuronic este o componentă naturală a lichidului sinovial, care este secretat de membrana sinovială, localizată în articulații și învelișurile sinoviale ale tendoanelor. Rolul lichidului sinovial este de a lubrifia, de a reduce frecarea mecanică, de a absorbi șocurile și de a facilita mișcarea fluidului.

Cantitatea de lichid sinovial poate scădea din cauza mai multor factori:

 • supraîncărcare
 • îmbătrânire
 • degradare articulară
 • inflamație a tendonului

Osteoartrita este o degradare a cartilajului articular și poate apărea în orice articulație care a suferit un grad ridicat de uzură: genunchi, umăr sau șold.

Infiltrările articulare cu acid hialuronic s-au dovedit a fi foarte eficiente în tratarea și prevenirea tendinopatiilor și a osteoartritei. Există numeroase studii care demonstrează efectul benefic al infiltrațiilor cu acid hialuronic și rolul lor preventiv în combaterea degradării rapide a articulațiilor și a tendonului.

Dacă sunteţi interesaţi de tratamentul cu infiltraţii cu acid hialuronic la nivelul genunchiului, vă aşteptăm la un consult în cadrul clinicii noastre la medicul ortoped sau medicul specialist de recuperare medicină fizică şi balnologie.

Programare
infiltraţii cu acid hialuronic asociate cu ozonoterapie

Avantajele infiltraţiilor cu acid hialuronic asociate cu ozonoterapia

Tratamentul asociat are multiple beneficii:

 • inhibă durerea, reduce inflamaţia și protejează împotriva degradării cartilajului
 • creşte mobilitatea
 • creşte calitatea lichidului sinovial (vâscozitatea şi elasticitatea acestuia) și protejează membrana sinovială
 • ajută la îmbunătăţirea proprietăţilor de absorbţie a şocurilor şi lubrifiere a articulaţiilor
 • reduce consumul de medicamente şi nu are efecte secundare
 • scade riscul de artroplastie
 • elimină durerile articulare prin suplimentarea lichidului intraarticular;

Efectul poate dura până la un an. Tratamentul este de scurtă durată, fiind personalizat în funcție de problema pacientului, evaluarea fiind făcută de un specialist.

Indicații

Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt indicate dacă aţi fost diagnosticat(ă) cu orice fel de artroză, în special una din următoarele:

 • gonartroză
 • coxartroză
 • artroza gleznei sau de umăr

Contraindicații

 • persoanele cu tulburări ale sistemului imunitar
 • boli alergice evolutive
 • gravide sau mame care alăptează

Durata tratamentelor

În funcţie de gradul de avansare al bolii artrozice, de specificul afecțiunii sau de caracteristicile acidului hialuronic ales, tratamentul constă în 3 injecţii făcute la un interval de o săptămână, sau dintr-o singura infiltraţie (monodoză).

Recomandăm să faceți o programare pentru a stabili corect tratamentul la clinica medicală Verte Clinique Ploiești

Programare

Injecţiile se efectuează rapid, nu provoacă durere şi nu sunt necesare restricţii sau măsuri speciale.

Efectul durează pană la un an, astfel, infiltrațiile sunt utile în tratamentul artrozei genunchiului, scăzând necesarul de medicamente antiinflamatoare și antialgice.

Rezultatul este cu atât mai bun cu cât forma de artroză este mai puțin avansată. Astfel, în cazul afecțiunilor ortopedice s-a dovedit faptul că ozonul introdus în zona afectată are proprietăți de recuperare incontestabile, de efect regenerativ al celulei, respectiv de întărire a sistemului imunitar, ameliorare și vindecare a traumatismelor și bolilor articulare, prin înmulțirea celulelor benefice și eliminarea celulelor anormale și bolnave, străine organismului.

Ca metodă primordială sau adjuvantă de prevenire, stopare sau reversare a afecțiunii articulare, în clinica noastră, metoda de ozonoterapie se asociază cu alte metode de vindecare naturale, bazate pe adăugarea de compuși organici precum tratamentul cu acid hialuronic (ex. artrozele de orice tip).

Ce afecţiuni ortopedice se pot trata?

Afecţiunile ce pot fi tratate prin infiltraţii cu acid hialuronic sunt artrozele.

Artroza este o afectiune cronică, degenerativă, care niciodată nu se vindecă de la sine. Trebuie intervenit în stadii cât mai timpurii pentru a avea rezultate favorabile şi complicaţii minime!

Tratamentul artrozei cu acid hialuronic se utilizează datorită degradării calităţii lichidului sinovial prezent în articulaţia bolnavă (din cauza faptului că atât vâscozitatea cât şi elasticitatea lichidului nu se mai află în parametrii optimi).

Cât de eficiente sunt infiltrațiile cu acid hialuronic pentru osteoartrită?

Studiile arată că injecțiile cu acid hialuronic pot funcționa mai bine decât analgezicele pentru unele persoane cu osteoartrită. Alte studii au arătat că pot funcționa și injecții cu genunchi cu corticosteroizi.

Injecțiile cu acid hialuronic par să funcționeze mai bine la anumite persoane decât la altele. Acestea pot fi mai puțin eficiente la adulții în vârstă și la persoanele cu osteoartrită severă.