Implanturi dentare

În ciuda progresului medical referitor la îngrijirea dentară, milioane de persoane suferă pierderea dinților, în principal din cauza cariilor dentare, a bolii parodontale sau a leziunilor.

Timp de mulți ani, singura opțiune de tratament disponibilă pentru persoanele cărora le lipsesc anumiți dinți au fost protezele dentare. Dar, astăzi, implanturile dentare sunt disponibile și sunt o alternativă de luat în considerare.

Ce reprezintă implantul dentar?

Implantul dentar reprezintă introducerea unei piese din titan, în general sub formă de șurub, care are scopul de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, unde lipsesc anumiți dinți.

Reconstrucția este alcătuită din două segmente: intraosos (implant) și supraosos (bont protetic).

Care sunt avantajele implanturilor dentare?

 • Îmbunătățirea aspectului. Implanturile dentare arată și se simt precum dinții. Fiind concepute pentru a se contopi cu osul, acestea devin permanente.
 • Îmbunătățirea vorbirii. Implanturile dentare vă permit să vorbiți cu mai multă ușurință comparativ cu protezele dentare.
 • Comfort. Contopirea cu osul determină implanturile să elimine disconfortul cauzat de  protezele amovibile.
 • Ușurința mestecării. Protezele pot cauza dificultăți în ceea ce privește mestecatul. Implanturile dentare funcționează precum dinții proprii, permițând consumarea alimentelor preferate cu încredere și fără durere.
 • Îmbunătățirea stimei de sine. Aspectul similar cu cel oferit de dinții naturali determină îmbunătățirea stimei de sine.
 • Sănătatea bucală. Dinții din apropiere zonei implantate nu sunt modificați pentru a susține implantul, astfel că majoritatea acestora sunt lăsați intacți, îmbunătățind sănătatea bucală pe termen lung. Implanturile permit, de asemenea, un acces facil în zona dintre dinți, îmbunătățind, astfel, igiena orală.
 • Durabilitate. Implanturile sunt foarte durabile. Cu o îngrijire orală corespunzătoare, implanturi pot rezista toată viața.

Poate orice persoană să opteze pentru implanturi dentare?

În majoritatea cazurilor, orice persoană care, din punct de vedere medical, poate fi supusă unei extracții dentare de rutină sau unei intervenții chirurgicale orale poate lua în considerare implantul dentar. 

Pacienții trebuie să aibă gingii sănătoase și suficient os pentru a susține implantul. De asemenea, trebuie să aveți deosebită grijă la igiena orală și să consultați regulat medicul stomatolog.

Fumătorii, persoanele care suferă de tulburări cronice necontrolabile, cum ar fi diabetul sau afecțiuni cardiace sau persoanele care au suferit terapii împotriva cancerului (radioterapie) trebuie să fie evaluați individual de către medicul stomatolog. Dacă luați în considerare implanturile dentare, discutați cu medicul pentru a vedea dacă acestea sunt potrivite pentru cazul Dvs.

Programare online

Fațete dentare

Fațetele dentare sunt cochilii subțiri, colorate, care sunt atașate pe suprafața frontală a dinților pentru a îmbunătăți aspectul.

Acestea sunt, adesea, fabricate din materiale compozite din porțelan sau rășină și sunt lipite permanent de dinți.

Fațetele se pot folosi pentru a masca o serie de defecte dentare, inclusiv dInți tăiați, rupți, decolorați sau de dimensiuni mai reduse.

Puteți obține o singură fațetă în cazul în care aveți un singur dinte rupt sau tăiat, dar majoritatea persoanelor optează pentru șase – opt fațete pentru a crea un zâmbet uniform și simetric. Cei opt dinți frontali superiori sunt placați cel mai frecvent.

Care sunt beneficiile fațetelor dentare?

Beneficiul principal al fațetelor este îmbunătățirea aspectului dinților, oferind un zâmbet mai luminos și mai uniform. Fațetele dentare sunt, adesea, folosite pentru a trata următoarele defecte cosmetice:

 • Dinți sparți sau ciobiți
 • Decolorare severă sau inegală care nu poate fi remediată prin proceduri de albire
 • Goluri în dinți
 • Dinți mai mici decât ceilalți
 • Dinți ascuțiți sau cu forme neregulate

Fațetele pot rezista mai mult de un deceniu, în funcție de tipul pe care îl alegeți, fiind o investiție semipermanentă care vă poate îmbunătăți starea de spirit. 

Procedura de aplicare a fațetelor dentare

Obținerea fațetelor dentare necesită, de obicei, trei deplasări la medicul stomatolog, una pentru consultație și două pentru realizarea și aplicarea fațetelor.

Trebuie să discutați cu medicul stomatolog despre rezultatul pe care încercați să-l obțineți. Medicul vă va examina dinții pentru a se asigura că fațetele dentare sunt potrivite pentru dvs. și va discuta cu dvs. despre procedură. Este posibil să opteze pentru raze X pentru a vizualiza cu atenție gura și dinții.

Albire dentară

Albirea dentară este un proces simplu. Produsele de albire conțin unul din cei doi înălbitori dentari: peroxid de hidrogen și peroxid de carbamidă.

Acești înălbitori separă petele în bucăți mai mici, ceea ce determină culoarea neobișnuită a dinților să fie mai puțin concentrată, iar dinții să fie mai luminoși.

Funcționează albirea asupra tuturor dinților?

Răspunsul este nu, motiv pentru care este important să discutați cu medicul stomatolog înainte de a decide să optați pentru albirea dinților. Substanțele înălbitoare nu pot corecta toate tipurile de decolorare.

De exemplu, substanțele au un efect puternic asupra dinților de culoare galbenă, însă, pe de altă parte, dinții de culoare maronie sau gri s-ar putea să nu răspundă la fel de bine la tratament. 

Este important de menționat faptul că fațetele nu pot fi supuse procesului de albire. De asemenea, substanțele nu sunt eficiente dacă decolorarea dinților este cauzată de medicamente sau de o leziune dentară.

Avantajele albirii dentare

Există multe beneficii de care vă puteți bucura atunci când optați pentru procedura de albire a dinților. Beneficiul principal, desigur, este oportunitatea de a vă albi dinții. Acest aspect produce o mulțime de efecte pozitive, inclusiv îmbunătățirea aspectului și a stimei de sine.

Dinții care au fost supuși procesului de albire conferă feței un aspect mai sănătos și mai tineresc. În comparație cu multe alte proceduri dentare cosmetice, albirea dinților nu produce durere. Albirea profesionistă a dinților poate fi efectuată în mai puțin de o oră și nu necesită recuperare.

Aparate dentare

Aparatele dentare sunt instrumente care vă pot ajuta să corectați anumite probleme dentare, cum ar fi:

 • Supra-aglomerarea dentară
 • Formele neregulate ale dinților
 • Alinierea precară a danturii

Dacă aveți dinți strâmbați sau mușcătura dvs. este nealiniată, există o varietate de tratamente care pot ajuta la îndreptarea dinților, inclusiv aparate dentare și dispozitive de fixare, detașabile sau fixe.

Tipuri de aparate dentare

Dacă aparatele dentare sunt într-adevăr soluția optimă pentru dvs., medicul dentist sau ortodont va opta pentru un aparat specific nevoilor dumneavoastră. Aparatele pot fi formate din benzi, fire, pot fi fixe sau detașabile. Aparatul trebuie să fie realizat personalizat, în funcție de nevoi și de caracteristici dentare. Există mai multe tipuri de aparate, dintre care, cele mai utilizate sunt:

 • Aparate metalice (tradiționale): Acestea sunt realizate din metal. Includ suporturi care sunt atașate pe partea din față a dinților sau în jurul fiecărui dinte, precum și fire flexibile susțin brațele și benzile împreună. 
 • Aparate din ceramică: Aparatele tradiționale pot fi fabricate și din ceramică având culoarea dentară. De asemenea, pot fi realizate din oțel inoxidabil, materiale clare sau aur.
 • Aparate dentare linguale: Firele acestor aparate dentare sunt atașate pe spatele dinților și sunt orientate spre limbă.

De ce este indicat să optați pentru aparate dentare?

Aparatele dentare oferă tratament corectiv pentru:

 • Dinții supra-aglomerați sau strâmbați
 • Eliminarea spațiului dintre dinți
 • Dinții frontali superiori care nu se suprapun pe dinții inferiori
 • Dinții din față superiori care se pliază în spatele celor inferiori
 • Alte probleme de aliniere necorespunzătoare a maxilarului care cauzează o mușcătură inegală

Ajustări periodice

După ce aparatele dentare fixe sunt plasate pe dinți, ortodontul dvs. le va ajusta periodic prin strângerea sau îndoirea firelor de interconectare. Acest lucru pune o presiune ușoară pe dinți și îi mută treptat în poziții noi. Maxilarul răspunde la presiune prin dizolvarea osului.

Ocazional, medicul ortodont poate aplica tensiune pe fălcile superioare și inferioare pentru a ajuta la corectarea alinierii. Acest lucru se realizează adesea cu benzi elastice întinse între dinții opuși.

Puteți avea o senzație neplăcută în primele zile după ajustare. Acest disconfort poate fi, de obicei, ușurat cu ajutorul unui medicament analgezic fără prescripție medicală.

Alinierea corectă a dinților și a maxilarelor poate îmbunătăți nu numai aspectul dinților, ci și sănătatea bucală cât și modul în care mușcați, mestecați și vorbiți.

Zâmbetul este cartea ta de vizită!

Încă din 1996, la Verte Clinique îți oferim cele mai bune soluții pentru a-ți recăpăta și menține sănătatea zâmbetului.

Contactează-ne